Varför ens gifta sig?

get marrieDet kan vara värt att ta en stund och begrunda varför man vill gifta sig. Många vill gifta sig av kärlek, att det är en romantisk gest och att man verkligen vill visa hela omvärlden att just vi två hör ihop! Tyvärr kan nog en del känna trycket av att man ”ska” gifta sig, rent kulturellt och historiskt. Släkten förväntar sig att man ska gifta sig. I Sverige idag lever otroligt många som sambor och gifter sig inte, eller gifter sig efter några år och det står alla fritt att göra hur de vill. Trots det finns det ändå en känsla i samhället att det är ”bättre” att vara gift. Är det bättre?

Rent juridiskt brukar man säga att det är lite tryggare att vara gift. Om ena parten t.ex avlider, så ärver den andra dennes kvarlåtenskap. Är man sambor sker inte detta automatiskt utan då måste man skriva ett testamente med det innehållet. Har man barn som sambor, ärver barnen, men inte partnern. Detta kan låta konstigt men så hårt rotat är det juridiska fortfarande, eftersom vi i flera århundraden har ansett det som så viktigt att man faktiskt är gift. Förr var det givetvis via kyrkan och en strikt moral där man absolut inte fick ha sex före äktenskapet. De som ändå hade det blev hårt straffade under olika perioder av historien. Giftermålet var till för att skydda kvinnan, om mannen dog först, så att hon inte stod helt på bar backe utan tillgångar.

Idag kan man som sagt skriva ett testamente som sambor och komma åt samma skydd, så tittar man strikt på det är det ingen större skillnad egentligen på vilket juridiskt skydd man får. Man måste dock som sambor givetvis agera själva och se till att skriva ett testamente hos jurist så att att gått rätt till.