Brudklänningens historia

The wedding gown's storyIbland pratas det om att bröllopsdagen är brudens dag. Givetvis är det lika mycket brudgummens dag, men när det gäller kläderna, då är det lika bra att erkänna att fokus ofta ligger väldigt mycket på brudklänningen.

Visste du att i Sverige under en period av 1800-talet bar bruden en svart brudklänning? Jo, det är sant och det ter sig för oss idag som ganska konstigt. Svart = sorg, tänker nog många men på den tiden var det praktiskt att kunna använda samma finklänning till flera tillfällen då man oftast inte hade mer än en finklänning. Bönder gifte sig i folkdräkt eller andra mer färgglada kläder som man ändå hade. Emot slutet av 1800-talet ansågs det opassande att gifta sig i färgstarka kläder och då blev bruket med svart klänning mer utbrett.

Den vita brudklänningen dök upp redan på 1600-talet men bara hos Europas adel och på 1800-talet blev det mer och mer vanligt bland just adeln. De hade råd att köpa ett plagg som bara skulle användas en enda gång. Eftersom det vanliga folket gärna tar efter vad överheten gjorde, spred sig sakta den vita klänningen till modekretsar i slutet av 1800-talet och efter andra världskriget blev den vita brudklänningen något som alla, oavsett klass, kunde bära på bröllopet. Kyrkan såg positivt på det vita plagget då det skulle symbolisera brudens renhet och oskuld och den växande medelklassen ville göra som de rika gjort; visa att de hade råd med en klänning som bara skulle användas en gång.

Idag är det givetvis helt ok med en klassisk vit klänning men det är också trendigt med svart igen! Det är också helt fritt val om man önskar gifta sig i en blå klänning eller något annat. Eftersom många väljer att gifta sig borgerligt och inte i kyrkan, kanske man gifter sig i en enklare klänning som man sedan kan återanvända och ha på sig på andra tillställningar. Lite samma tänk som med den gamla svarta klänningen alltså, även om de flesta idag säkert har råd med fler klänningar än en.