Att fria – hur gör man?

marryNär man har hittat personen man älskar och vill leva resten av sitt liv tillsammans med, brukar många känna att de vill gifta sig. Första steget är att fria! Hur går det till?

Traditionellt har det varit mannen som ska fria, och alla har väl sett Hollywoodfilmer där mannen går ned på ett knä, sträcker fram en ask med en ring och säger ”Will you marry me?” med lite darr på rösten och sammetsvarma ögon, varpå kvinnan nästan svimmar av lycka, kanske får en tår i ögonvrån, och antingen kastar sig om halsen på sin blivande man, eller står kvar, som paralyserad (men lycklig) och säger ”yes, YES!” Då reser sig mannen upp, de omfamnar varann och allt är bara helt fantastiskt.

En annan klassiker är att man bjuder ut sin flickvän på middag på en extra fin restaurang och att man tar fram asken och friar lagom till desserten, eller som ett alternativ; har bett personalen att lägga ringen inuti desserten! Det sista kanske inte händer så ofta i verkligheten men gör sig bra på film, speciellt i komedier där frieriet går fel!

Som tur är måste man inte ta till så äventyrliga upplägg om man inte vill. Idag står det en fritt att fria precis hur man vill. Vanligt är att par som bott en längre tid tillsammans inte ens har ett frieri i den meningen, utan man bara kommer överens om att det är dags nu, och skaffar ringar.

Vill man göra något speciellt för sin älskling så är det sympatiskt att gör något man vet att denne skulle uppskatta. Det allra bästa är att både mannen och kvinnan kan fria, man måste inte gå och vänta på att mannen ska göra det bara för att det varit tradition. Ibland talas det om att kvinnor har lov att fria när det är skottår men det behöver man inte vänta på!