Mat på bröllop

Food at a weddingIt’s a jungle out there! Så kan man verkligen uppleva det när det handlar om att bestämma sig för vad man ska bjuda sina bröllopsgäster på. Det vanligaste är att man anlitar en cateringfirma när man ska bjuda på klassisk trerättersmiddag eller buffé, men man kan också laga maten själv (kanske med hjälp av snälla släktingar) och vissa ber sina gäster att vara med på ett knytkalas om budgeten inte är så stor.

Alla sätt är bra utom de dåliga, brukar man säga och det handlar om att planera och verkligen tänka till före, så att inget blir fel med t.ex för lite mat. Det är det värsta som skulle kunna ske. Ska man exempelvis beställa en buffé får man kanske vara beredd på att en del personer äter mer än man gör på en genomsnittlig tallrik. Det är ju så enkelt att gå och ta mer och mer mat.

Allergier kan vara ett problem. Ska man ta hänsyn till om vissa gäster har problem med glutenallergi eller laktosintolerans? Behöver man ha speciellt tillagad man för deras skull? Det är upp till dig själv men det är givetvis mycket trevligare just för de gästerna om man har tänkt på dem. Rådet är att prata med dessa gäster innan man beställer maten. Är det någon som har en verkligt problematisk relation till mat kanske den gästen själv tar med sig något den kan äta. Idag lagar de flesta cateringfirma så mycket det är möjligt utan laktos och gluten just för att allt ska fungera så mycket smidigare. Fråga detta innan du beställer maten!

Om man inte ska bjuda så många gäster kan det gå bra att man istället lagar maten själv några dagar innan och fryser in, eller om man har några av gästerna som ställer upp och lagar och tar med till kalaset. Det kan bli deras present till brudparet.