Att bjuda in till bröllopsfest

Inviting to a wedding partyAlla som någon gång tänkt planera en bröllopsfest vet vilket dilemma det kan skapa. Det är inte så lätt som man kan tro, att göra en gästlista till bröllopet. För det första har man satt en budget för hur mycket man har råd att lägga på kalaset och då kanske man ganska snabbt inser att det kan vara mer kostsamt än man inledningsvis hade trott.

Poster som vanligen ingår vid en fest är:

  • Lokalhyra (om man inte kan vara hemma eller har tillgång till en lokal gratis)
  • Maten (ska det vara traditionell trerättersmiddag, buffé eller knytkalas. Ska det vara catering eller tänker man laga mat själva?)
  • Personal (behövs det serveringspersonal? Ska dessa hyras in eller finns det snälla släktingar som ställer upp gratis?)
  • Bröllopstårta (beställa från ett bageri eller kan någon i släkten baka?)
  • Ska gästerna få en liten välkomstdrink eller inte?
  • Drycker (ska gästerna få gratis alkohol eller önskar man en bar till självkostnadspris?)

Då står inte ens brudklänning, kostym, ring eller blommor med på listan. Det finns med andra ord mycket att tänka på och totalkostnaden kan bli så otroligt varierad beroende på ovanstående.
För att undvika bekymmer är det bra att man verkligen gör en tydlig budget från början.

När man vet ramarna och har räknat ut hur många gäster man har råd att bjuda, startar det som kan vara lite besvärligt; att dra gränsen. Ska alla kusiner, fastrar och mostrar bjudas in eller vill man hellre satsa på vänner? Önskar brudparet ett barnfritt bröllop? Det sista kan vara lite känsligt om många av gästerna är barnfamiljer men det är ofta så att om brudparet själva inte har barn, önskar man kanske inte att det egna bröllopet ska bli som ett stort barnkalas.
Måste man bjuda in kusinens alldeles nya flickvän som man själv inte ens hunnit träffa? Kan man bjuda en gammal barndomsvän man inte träffat på 20 år? Lätt är det inte och det här kan skapa lite gnissel i vissa relationer om man inte sköter det snyggt.